Krijg tot 40% korting op je abonnement.
Opgelet: door technische problemen is onze webshop momenteel niet beschikbaar. Probeer het later opnieuw.
Wat zoek je?
Nadat Bobbejaanland een tijdje geleden bekend maakte dat Fury zou zorgen voor een wereldprimeur, kunnen we vandaag met trots melden dat het einde van onze bouw in zicht is. De snelste achtbaan van de Benelux, die je zowel vooruit als achteruit kan beleven, opent binnen ongeveer twee weken en dus leggen we vandaag nog de laatste hand aan de attractie én de nieuwe themazone Land of Legends. Redenen te over om ook jullie van een nieuwe update te voorzien.
Het is geen geheim meer dat Fury niet zomaar een achtbaan is. De triple launch coaster werd ontworpen en gebouwd op maat van Bobbejaanland, wat de attractie sowieso al uniek maakt. Dat de thrillride ook nog eens 43 meter hoog is en een topsnelheid zal halen van meer dan 106 km/u, maakt Fury écht uniek in de Benelux. De baan gaat zo namelijk lopen met een aantal records, waaronder die van ‘Snelste achtbaan in de Benelux’. Fury is een echt paradepaardje voor Bobbejaanland en vormde zo voor ons een bron van inspiratie om op onderzoek uit te gaan en vijf unieke weetjes los te wringen bij onze projectleiders.
Zoals je misschien wel weet, werd Bobbejaanland gebouwd op moerasgrond. Er zijn dus heel wat werken nodig om de ondergrond te verstevigen alvorens iets te kunnen opbouwen. Een achtbaan neerzetten op deze ondergrond is duidelijk geen sinecure. Om Fury van een stevige ondergrond te voorzien, werden daarom meer dan 400 betonnen steunpilaren gebouwd. Of moeten we zeggen gegraven? Met een strak tijdsschema en heel wat werk voor de boeg, draaiden de betonmolens vier maanden op volle toeren, want zonder goede basis, kon Fury uiteraard niet worden opgebouwd.
De fundamenten die nodig zijn voor een achtbaan als Fury, zijn niet van de kleinste, dat mag duidelijk zijn. Heel wat graafwerken waren nodig om de steunpilaren op hun plaats te brengen. Want de fundamenten voor de achtbaan zitten maar liefst 14 meter diep in de grond. Je mag er zeker van zijn, met meer dan 400 pilaren van dat kaliber, staat Fury stevig op z’n plaats.
De track van Fury is 600 meter lang, door het triple launch principe leg je als bezoeker echter wel een parcours af van 830 meter. Daarbij ga je stevig de hoogte in, 43 meter om precies te zijn. De mooie oranje baan wordt daarin ondersteund door een doolhof aan supports. Hoe dan ook, de 600 meter lange baan én de bijhorende supports worden helemaal op zijn plaats gehouden door meer dan 17 000 bouten van alle formaten.
Fury is de eerste achtbaan die Gerstlauer ontwikkelde waarin twee turntables verwerkt zijn. Eén daarvan zorgt meteen voor een wereldprimeur. De turntable die ervoor zorgt dat de gondel juist op de baan komt te staan voor vertrek, werd namelijk speciaal voor Fury ontwikkeld. Deze switch laat toe om de gondel zowel vooruit als achteruit op de baan te plaatsen, wat er op zijn beurt dan weer voor zorgt dat Fury in twee richtingen kan worden beleefd. Volg je nog?
Triple launch coaster Fury staat niet enkel bekend voor de duizelingwekkende ride specifics, maar ook voor zijn aparte kleur. In de mythe van Land of Legends, staat Fury namelijk voor vuur en dat maakt ook de kleur van de baan meteen heel duidelijk. Om de volledige track in zijn brandende, oranje kleur te hullen en de supports de diepe bruine kleur te geven, was er ongeveer 2500 liter verf nodig. Dat is ongeveer dezelfde hoeveelheid die je nodig hebt om vijftig grote huizen te schilderen.
Fury is klaar, de baan is volledig, de gondels zijn geplaatst, alles staat dus klaar om in gebruik genomen te worden. Intussen vonden de eerste testen op de launch strook plaats. Toch moeten we nog een aantal weken geduld oefenen alvorens we een rit kunnen maken op deze ongelooflijke coaster.
Waarom de attractie nog niet opengesteld wordt, vroegen we ons af. General Manager Yves Peeters heeft hier een duidelijke verklaring voor: “Fury is zowel voor Bobbejaanland als voor fabrikant Gerstlauer een nieuwe attractie. De fabrikant bouwde nog nooit eerder een vergelijkbare coaster,” verklaart hij. “Op dit moment dienen er dus nog heel wat testen te gebeuren. We zetten de puntjes op de i wanneer het gaat om de nieuwe technologie én natuurlijk ook wat betreft de theming van Land of Legends én Fury.” De bouw van Fury maakt dus een belangrijke laatste fase door en zit nu echt in de laatste rechte lijn tot aan de opening.
De eerste testrit waarbij voor het eerst het volledige parcours wordt afgelegd, moet bij publicatie van deze blog nog plaatsvinden. Vervolgens wordt ook T.U.V. ingeschakeld om de veiligheid van Fury te garanderen. “Pas wanneer zij groen licht geven, kan de attractie opengesteld worden voor het publiek.” zegt Peeters daar nog over.
Terwijl het projectteam de laatste hand legt aan de nieuwe triple launch coaster Fury, tellen wij gretig af naar de officiële openingsceremonie op 22 juni 2019. Nadat eerst onze abonnees de kans krijgen om op 23 juni de achtbaan te beleven, springen wij op 24 juni als eerste in de Vuurwagen van Fury om draak Fogo te bestrijden. Ga jij mee?